Dolar 19,0174
Euro 20,4229
Altın 1.201,89
BİST 4.985,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 16°C
Çok Bulutlu
Antalya
16°C
Çok Bulutlu
Çar 17°C
Per 17°C
Cum 20°C
Cts 20°C

Jeopolitik değişimlerin siber güvenlik trendlerine etkisi

Jeopolitik değişimlerin siber güvenlik trendlerine etkisi
1 Mart 2023 10:02
28
A+
A-

Jeopolitik değişimlerin siber güvenlik trendlerine etkisi, Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı (ENISA) tarafından yayımlanan bir raporla doğrulandı. 2022’de değişken jeopolitiğin siber güvenlik tehdit ortamındaki trendleri belirlediğine dikkat çekilen raporda, fidye yazılımlarının her ay 10 terabayt verinin çalınmasına sebep olduğu da vurgulandı.  

Küresel gerginlikler, dış politika değişimleri ve uluslararası ilişkiler, Avrupa’da bir savaşın yaşandığı 2022’de siber güvenlik trendlerine yön verdi. Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı ENISA tarafından yayımlanan raporda, jeopolitik değişimlerin siber savaşı da beraberinde getirdiğine dikkat çekilirken, fidye yazılımlarının her ay 10 terabayt verinin çalınmasına sebep olduğu dile getirildi. Fidye saldırılarının en önemli tehdit unsurlarından biri olmayı sürdürdüğünü vurgulayan rapora göre, devlet destekli siber suçlular ve bilgisayar korsanları Temmuz 2021 – Temmuz 2022 aralığında tehdit aktörleri arasında öne çıktı.  

JEOPOLITIK DEGISIMLERIN SIBER GUVENLIK TRENDLERINE ETKISI, AVRUPA BIRLIGI SIBER GUVENLIK AJANSI (ENISA) TARAFINDAN YAYIMLANAN BIR RAPORLA DOGRULANDI. 2022’DE DEGISKEN JEOPOLITIGIN SIBER GUVENLIK TEHDIT ORTAMINDAKI TRENDLERI BELIRLEDIGINE DIKKAT CEKILEN RAPORDA, FIDYE YAZILIMLARININ HER AY 10 TERABAYT VERININ CALINMASINA SEBEP OLDUGU DA VURGULANDI. (ISTANBUL-DHA)

Küresel standartlarda DNS güvenliği çözümleri sunan DNSSense’in (önceki adıyla Roksit) Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan’dan sorumlu satış lideri Hüseyin Erdal, değişen tehdit ekosistemine ilişkin görüşlerini ve DNSSense’in 2023 hedeflerini paylaştı.  

Bugün savaşın yalnızca sahada ya da ekonomik ve politik ilişkilerde görülmediğine dikkat çeken Erdal, “Örneğin geçtiğimiz yıl şubat ayında ünlü hacker topluluğu Anonymous, Rusya’ya karşı bir siber savaş ilan etmişti. Hükümet destekli veya bağımsız hacker grupları, uluslararası ilişkilerden hareketle sistemli saldırılar düzenleyebiliyor” dedi.  

CIS ÜLKELERİNDE DNS GÜVENLİĞİ YATIRIMLARI HIZ KAZANACAK 

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından güncellenen verilerle yayımlanan Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde, toplam puan açısından ilk 20 ülke arasında Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT – CIS) ülkelerinden yalnızca Rusya’nın olduğu görüldü. Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın bu sıralamada “gelişmekte olan ülkeler” arasında sayıldığını vurgulayan Hüseyin Erdal, “Hükümetlerin küresel gelişmelere karşı tutumları, işletmelerin operasyonlarına doğrudan etki edebiliyor. Gerilimlerin sürdüğü ve küreselleşme kavramının sınırlarının yeniden çizildiği bir dünyada, saydığım ülkelerde de başta DNS güvenliği olmak üzere siber güvenlik yatırımlarının hız kazanacağını düşünüyoruz” dedi.  

KÜRESEL FARKINDALIĞA KATKIDA BULUNMAYI HEDEFLİYORUZ 

DNS güvenliği alanındaki çözümleri daha çok coğrafyada, daha çok işletmeye ulaştırmaya odaklandıklarını söyleyen Hüseyin Erdal, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:  

“DNS güvenliğinde uzmanlaşan şirketimiz için 2023’ün önemli başlıklarından biri de güçlü teknoloji sağlayıcılarıyla birlikte kuracağımız partner ağı olacak. Bizimle benzer vizyonları paylaşan sağlayıcıların ürün portföylerine DNSSense’in uçtan uca DNS güvenliği vaat eden çözümlerini dahil ederek, bu konudaki küresel farkındalığa katkıda bulunmayı hedefliyoruz.  

DNSSense’in (önceki adıyla Roksit) Türkiye’nin yanı sıra CIS ülkelerini de öncelikli pazarlarımız arasında gördüğüne değinen Erdal, “Odaklandığımız ülkeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve diğer CIS ülkeleri öne çıkıyor. 2022’nin ikinci yarısında bu yöndeki yatırımlarımızı hızlandırdık ve CIS bölgesindeki her ülkede ülke özelinde uzmana arkadaşlarımızın istihdamını gerçekleştirdik. Bu yılın sonuna CIS ekibimizi Türkiye ekibi haricinde 20 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Öte yandan Suudi Arabistan’da yerel bir veri merkezi kurarak ülkenin regülasyonlarına tam uyumlu hale geldik. Afrika ve Ortadoğu operasyonlarımızı da genişletiyoruz” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.