Dolar 19,0578
Euro 20,6445
Altın 1.221,04
BİST 5.061,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 19°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
19°C
Parçalı Bulutlu
Cum 22°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 16°C

İklim değişikliği hayvanları da etkiledi; verimlilik düştü

İklim değişikliği hayvanları da etkiledi; verimlilik düştü
23 Aralık 2022 11:39
51
A+
A-

Gülşah ÖZGEN- Eser PAZARBAŞI/ ADANA, (DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, iklim değişikliğine bağlı kalitesiz yem tüketimi ve yüksek sıcaklık gibi nedenlerle çiftlik hayvanlarının et, süt ile yumurta veriminin düştüğünü söyledi.
İklim değişikliğiyle yaşanan kuraklık, çiftlik hayvanlarının yem kaynağı olan bitkisel üretimi de olumsuz etkiliyor. Özellik Konya Ovası’ndaki kuraklıkla yem bitkisinde azalma olduğuna dikkat çeken ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, bunun girdi fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Çiftlik hayvanlarının kaliteli yem tüketemediğini belirten Koluman, Akdeniz Bölgesi’nde yağışların azalmasına vurgu yaparak, yüksek sıcaklık kaynaklı vücut ısılarının da yükseldiğini söyledi. Böylelikle et, süt ve yumurta veriminin düştüğüne değinen Koluman, yetiştiricilerin duş, fan, gölgelik sağlama, suyu soğutma gibi bazı önlemlerle hayvancılıkta verimliliğin artırabileceğini vurguladı.
İklim krizinin etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenleri anlatan Prof. Dr. Koluman, “Ülkemizde özellikle Konya Ovası’nın kuraklaşmasından sonra bitkisel üretim çok etkilendi. Bitkisel üretimin etkilenmesi demek, bizim için yem bitkisi demektir. Suyu dikkatli kullanmamız gerekiyor. Vahşi sulama yerine damlama sulama yöntemlerine geçmek lazım. Günün sıcak saatlerinde sulama yapılmaması, hayvansal üretimde de sulukların gölge alanlara konulması, suyun dökülmeyeceği, boşa akmayacağı şekilde bir sistem kurulması gerekiyor. Bir sığırın günlük su ihtiyacını düşünürseniz bölgedeki su olanaklarına göre üretim metotları veya hayvan türlerini seçme konusuna dikkat edilmelidir. Ayrıca yüksek sıcaklıklardan etkilenen hayvanların vücut ısısının düşürülmesi için barınak koşullarının düzenlenmesi, fan ya da püskürtme yöntemi kullanılarak hayvanların serinletilmesi sağlanabilir” diye konuştu.
Özellikle sağmal hayvanların hem iklim değişikliği hem de pandemi sonrası oluşan gıda sorunuyla ciddi anlamda azaldığını, çoğunun kesime gönderildiğini belirten Prof. Dr. Koluman, bu durumun et ve süt üretiminde hızla düşüşe neden olabileceğini dile getirdi. (DHA)