Dolar 19,0874
Euro 20,6179
Altın 1.201,15
BİST 4.997,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 18°C
Az Bulutlu
Antalya
18°C
Az Bulutlu
Sal 13°C
Çar 14°C
Per 15°C
Cum 15°C

“Gıda enflasyonuna doğru teşhis konulmalı’’

“Gıda enflasyonuna doğru teşhis konulmalı’’
6 Aralık 2022 12:37
47
A+
A-

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, enflasyon hızında yavaşlamaya rağmen hayat pahalılığının devam edeceğini belirterek, “Gıda enflasyonuna doğru teşhis konulmalı, piyasa dinamikleri bozulmamalı, tarımda girdi ve üretim destekleri artırılmalı, besi sektörünün sorunları hızla çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

ATSO VE Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, TÜİK’in Kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kasım ayı enflasyonu yıllık yüzde 84,39, aylık 2,88 olarak açıkladığını anımsatan Bahar, enflasyon hızında yavaşlamaya rağmen hayat pahalılığının devam edeceğine dikkat çekti. Bahar, şunları kaydetti: ‘’Enflasyonda Aralık ayından itibaren baz etkili düşüşün belirginleşeceği ve yıllık enflasyonun yüzde 65-68 aralığına gerileyeceği beklentisi yüksektir. Yİ-ÜFE’de baz etkili düşüş daha keskin olacak, Ekim ayında yüzde 157, Kasım ayında yüzde 136 olan yıllık artış, Aralık ayında yüzde 100’e yakınsayacaktır. Baz etkisi dışında, temel girdilerde küresel ekonomide durgunluğa bağlı fiyat düşüşleri, döviz kurlarındaki yatay seyir de enflasyon hızının yavaşlamasını sağlayacaktır. Gıda enflasyonuna doğru teşhis konulmalı, piyasa dinamikleri bozulmamalı, tarımda girdi ve üretim destekleri artırılmalı, besi sektörünün sorunları hızla çözüme kavuşturulmalıdır.”

Önümüzdeki aylarda ÜFE’de çift haneleri, TÜFE’de yüzde 50’leri konuşmaya başlayacak olunmasının enflasyonun halen yüksek kaldığı gerçeğini ve enflasyon ataleti riskini unutturmaması gerektiğini ifade eden Bahar, şöyle devam etti.

‘’Enflasyon hızında yavaşlamaya rağmen hayat pahalılığının devam edecek olması ve özellikle gıda enflasyonunun yapısal sorunların da katkısıyla yüksek kalması üzerinde durulması gereken bir husustur. Kasım ayında sebze ve meyvede mevsim geçişi fiyat artırıcı rol oynamıştır. Süt ürünlerindeki maliyet ve fiyat artışları uzun zamandır sektörün gündeminde olan bir konudur. Tarım sektörü yem maliyetleri dışında, akaryakıt, doğal gaz gibi girdi maliyetlerindeki artıştan da doğrudan etkilenen bir sektördür.’’