Dolar 19,0785
Euro 20,6204
Altın 1.200,60
BİST 4.997,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 18°C
Az Bulutlu
Antalya
18°C
Az Bulutlu
Sal 13°C
Çar 14°C
Per 15°C
Cum 15°C

Artemis I Orion uzay aracı Kennedy Uzay Merkezi’ne geri döndü

Artemis I Orion uzay aracı Kennedy Uzay Merkezi’ne geri döndü
2 Ocak 2023 12:15
47
A+
A-

ABD’nin Florida eyaletinde 16 Kasım’da Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketiyle fırlatılan ve yaklaşık 1 aylık görevinin ardından Pasifik Okyanusu’na inerek Dünya’ya geri dönen Orion uzay aracı, TIR’la taşınarak Kennedy Uzay Merkezi’ne geri getirildi. Burada Orion’un yükleri boşaltılacak ve kapsamlı analize tabi tutulacak.

NASA’nın uzay görevleri kapsamında Orion uzay aracını taşıyan Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden 16 Kasım’da fırlatılmış ve Orion uzay aracının Ay’ın etrafında yaklaşık 1.4 milyon mil yol kat etmesinden sonra 11 Aralık’ta Pasifik Okyanusu’na inerek Dünya’ya dönmesiyle Artemis I mürettebatsız test uçuşu görevi tamamlanmıştı.

KAPSAMLI ANALİZE TABİ TUTULACAK

Dünya’ya dönen Orion, Kaliforniya eyaletindeki San Diego Deniz Üssü’ne nakledildi ve uzay aracı burada Kennedy Uzay Merkezi’ne taşınması için mühendisler tarafından hazırlandı. 21 Aralık’ta San Diego’dan TIR’a yüklenerek gönderilen Orion, yaklaşık 4 bin kilometrelik yolculuğunu tamamlayarak 30 Aralık’ta Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nde Çoklu Yük İşleme tesisine ulaştı. Kennedy’ye geri getirilen Orion’un burada teknisyenler tarafından kapağı açılarak Komutan Moonikin Campos (sensörlerle donatılmış manken), uzay biyolojisi deneyleri (4 uzay biyoloji araştırması), Snoopy (sıfır yer çekimi göstergesi) ve resmi uçuş kiti dahil olmak üzere çeşitli yüklerin boşaltılacağı belirtildi. Ayrıca kapsülün ısı kalkanı ve diğer unsurlarının, kapsamlı analize tabi tutulacağı ifade edildi.

Artemis I görevi, NASA’nın uzay görevlerinin bir sonraki aşaması olan mürettebatlı Artemis II uçuşu için zemin hazırlıyor. Yunan mitolojisinde Ay tanrıçası olarak bilinen Apollon’un ikiz kardeşi Artemis’ten adını alan NASA’nın Artemis görevleri boyunca Ay’a ilk kez bir kadının ve beyaz olmayan bir insanın gitmesi hedefleniyor. Ayrıca görevlerin Ay’da uzun süreli varlık göstermenin yolunu açması ve Mars’a gidecek astronotlar için bir ‘basamak’ olması bekleniyor.