Dolar 19,1091
Euro 20,6909
Altın 1.205,08
BİST 4.911,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya 13°C
Parçalı Bulutlu
Antalya
13°C
Parçalı Bulutlu
Çar 14°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 15°C

Araştırma: Türk halkının tercihi basılı kitaplar

Araştırma: Türk halkının tercihi basılı kitaplar
6 Ocak 2023 14:48
59
A+
A-

Areda Survey, bin 100 kişinin katılımıyla Türk halkının kitap okuma alışkanlığını araştırdı. Araştırmaya göre Türk halkı basılı kitap, e-kitap ve sesli kitap türlerinden yüzde 88,4 ile en çok basılı kitap tercih ediyor.

Kitap kurdu olanların hemfikir olduğu bir konu var; basılı kitapların kokusu ve onlara dokunarak duygusal bağın kurulması okuyuculara büyük bir mutluluk veriyor. Araştırmaya göre günümüzde en çok yüzde 88,4 ile basılı kitabı tercih ediliyor. E-kitap tercih edenlerin oranı yüzde 6,7, sesli kitap diyenlerin oranı ise yüzde 4,8.

EVDE OKUYORUZ

Araştırmaya göre Türk halkının yüzde 94,5’i kitabını evinde okuyor. Diğer kitap okuma alanları ise sırasıyla toplu taşıma, park-kafe, okulda-işte, kütüphanede gerçekleştiriliyor.

BİR TIK UZAĞIMIZDA

Günümüzde fiziksel olarak alışveriş yerine internet üzerinden yapmak pratik olduğu için tercih ediliyor. Araştırmaya göre kitap alırken katılımcıların yüzde 27’si internet sitelerini tercih ediyor. Diğer seçeneklerde ise yüzde 26,6 ile arkadaşlar, yüzde 23,8 ile sahaflar, yüzde 13,2 ile zincir mağazalar yer alıyor.

Okuyucuların ne sıklıkla kitap aldığı incelendiğinde yüzde 35,2’si ayda bir kitap aldığını belirtirken, yüzde 29,6’sı altı ayda bir, yüzde 15,5’i yılda bir, yüzde 10,3’ü haftada bir kitap aldığı vurgulandı. Yüzde 9,4’lük kesim ise hiç kitap almadığını belirtti.