Geniş halk kesimlerinin çoğunlukla “felsefe yapma” cümlesiyle andığı “felsefe” hakkındaki her şeyi Ulusal Felsefe Kongresi’nde bulacağız. Hem de ‘felsefe yapalım” diye.
Programı iki gün önce elime geçen Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ile Türkiye Felsefe Kurumu’nun ortaklaşa düzenlediği Ulusal Felsefe Kongresi bugün başlıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılına adanan kongrenin açılışını ise duayen felsefecimiz Prof. Dr. İoanna Kuçuradi yapacak. Kuçuradi ayrıca yarın Nazım Hikmet Kongre ve Fuar Merkezi’nde “Felsefe Ne İşe Yarar” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. Kaçırmayın derim.
Felsefeye Doyacağız
Bugün başlayan ve beş gün sürecek olan kongreye Türkiye’nin pek çok üniversitesindeki Felsefe Bölümü öğretim üyeleri; felsefenin varlık, bilgi, insan, etik, siyaset felsefesi gibi sistematik disiplinlerine ilişkin oturumlar ve konuşmalar gerçekleştirecekler. Türk felsefesinin 100 yılda kat ettiği yol üzerine konuşmalar ve tartışmalar yapılacak. Diğer taraftan Türkiye’de faaliyet gösteren Kant, Heidegger, Spinoza gibi Felsefe Topluluklarının yanı sıra, kongre davetine katılım gösteren 20 üniversitenin felsefe bölümleri tarafından Yuvarlak Masa Toplantıları düzenlenecek.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun desteklediği Kongrede “Müziğin Ruhundan Felsefenin Doğuşu” başlıklı bir dinletiyle felsefe sunumu yapılacak ve kongre salonlarının yer aldığı alanda felsefe kitapları sergisi açılacak. Bu konuyla ilgili olarak Türkiye’deki felsefe yayıncılığı ve felsefe çevirmenliğine ilişkin bir oturum da gerçekleştirilecek.
Tüm Etkinlikler Halka Açık ve Ücretsiz
Türkiye Felsefe Kurumunun kuruluşundan beri ilke edindiği, “felsefeyi üniversitelerin dört duvarı arasından çıkarma” misyonuna katkı sunmak amacıyla kongre kapsamında Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa belediyelerinin salonlarında da halka açık felsefe söyleşileri düzenlenecek. Öte yandan Akra Barut Otel’de beş gün süreyle devam edecek kongrenin tüm oturumları ücretsiz ve halka açık olacak.
Düşünce tarihinin hemen her problemi üzerine kafa yoran Türk felsefecilerini bir araya getirecek olan Kongre, ulusal bir kongre olmasının yanı sıra, Türkiye Felsefe Kurumu ile bir özel sektör-sivil toplum kuruluşunun iş birliğiyle gerçekleşecek ilk felsefe toplantısı olma özelliğini de taşıyor.
TARIM MUHABİRLİĞİ EĞİTİMİ TAMAMLANDI…
Ülkemizde Ankara’da parlemento ve diplomasi, İstanbul’da ağırlıklı olarak magazin ve spor muhabirliğiyle başlayan alanda uzmanlaşma yıllar içinde kültür-sanat, belediye, ekonomi, sağlık, eğitim alanlarında da uzman muhabirlerin yetişmesiyle kendini gösterdi. Öyle ki 2000’li yıllarda bu mecraların ekonomi servislerinde sektörel uzmanlaşma da yaygınlaşmaya başladı. Tarım, bilişim, otomotiv, tekstil-moda, enerji, çevre-ekoloji muhabirliği alanlarında uzman gazeteciler hemen her yayında görev alır oldu. Günümüzdeki bilgi akışının hızı dikkate alındığında her bir uzmanlık alanına ilişkin bilgilerin güncellenmesi de sahada çalışan gazeteciler için daha da önemli hale geldi.
Sıklıkla “tarımın başkenti” olarak anılan kentimizde geçen ay Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) işbirliği ile hayata geçirilen 1 aylık kapsamlı “Tarım Muhabirliği Eğitimi” tamamlandı. Eğitime Antalya’da görev yapan gazeteciler ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri katıldı.
Ocak ayı boyunca süren eğitimde tecrübeli gazeteciler Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Agro TV Ankara Temsilcisi Galip Umut Özdil, Hürriyet Gazetesi Editörü Leyla Ataman Koyuncuoğlu ve Gazeteci Pelin Gel eğitime katılanlarla; tarımsal veri kaynakları, verilerin doğru okunması, haberde doğru işlenmesini ve takip edilmesi gereken haber kaynakları konusundaki bilgi ve tecrübelerini paylaştılar.
ATB Başkanı Ali Çandır, ATB Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak da tarım ekonomisini ve haber kaynağının gazeteciden beklentisini anlattı. Tarımın en güçlü lobisinin basın olduğunu ifade eden Çandır, “Ama doğru bilgiyle doğru verilerle, bu lobi oluşturulabilir” dedi.
Şehir dışında olmam nedeniyle ancak son dersine yetiştiğim toplantıda tecrübeli gazeteciler Hürriyet Gazetesi Editörü Leyla Ataman Koyuncuoğlu ve Gazeteci Pelin Gel bizlere alandan tecrübelerini aktardılar. Koyuncuoğlu, tarımsal üretimi ele alırken çevresiyle birlikte değerlendirmek gerektiğine dikkat çekerek tarımsal verilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğinden ve tarım haberciliğindeki öneminden söz etti. Gel de habercinin sadece tarımsal üretim alanındaki ürüne değil, ürünün arkasındaki hikayeye, üreticinin hikayesine de hakim olması gerektiğini belirtti. Kapanış dersine katılan AGC Başkanı İdris Taş, derslerde tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunan gazetecilere ve işbirliği için de ATB Başkanı Ali Çandır ve yönetimine teşekkür ederken eğitim sertifikalarının da önümüzdeki günlerde verileceğini belirtti.
Kentimizin öncelikli sektörlerinden biri olan tarım sektörüne ilişkin hazırlayacakları haberlerle fark yaratmak isteğiyle bir aylık eğitimi başından sonuna takip eden meslektaşlarıma ben de buradan teşekkür etmek isterim. Zira hem çalışıp hem de dört hafta boyunca akşamları eğitime katıldılar.
ATB ve AGC’nin bu anlamlı işbirliğinin “tarım muhabirliği” konusunda her iki sektörde yaratacağı farkındalığı da önemli buluyorum. Emek veren tüm paydaşların emeklerine sağlık diyelim.
Kentimiz böyle işbirlikleriyle daha yaşanır ve anlaşılır olacaktır.