Arkeolog Durmuş Altan (Elmalı Belediyesi Kültür müdürü)
Elmalı Belediyesi tarafından tekrar hayata geçirilen 5000 yıllık kültüre sahip olan arı serenlerinin asıl amacı; yapının gerçek sahibi olan arılar ile buluşması, tekrar kullanılmaya başlanılmasıdır..
Uçsuz bucaksız ormanlarda yürümek tertemiz havayı ciğerlerimizde teneffüs etmek denklanşöre basarak anı ölümsüzleştirmek, arı sereninin tekrar ben burdayım deyişinin mutluluğunu hissetmek için sizde Elmalı’nın 9 km uzağındaki Söğle Köylerinin güneydoğusuna düşen Serkiz Yaylası’nda doğru rotanızı çevirebilirsiniz. Bir kültürün yeniden canlanışını, hayata bağlanışını izlemek gerçekten eşi benzeri olmayan tarifsiz bir mutluluk…
Seren, Likya Tipi mezar anıtı (lahit) mimarisi örnek alınarak yapılmış, doğa ve insan aklının muhteşem harmanı doğal karakovanların adı ve yaşadığı coğrafyanın her zerresinden bilgelik devşiren Anadolu insanının Likya lahitlerinden esinlenerek taş ve ardıçtan yarattığı bu yüzlerce yıllık özgün, Arı Sereni doğal kara kovan balı üretiminde kullanılan özellikleri itibariyle, insan ve hayvan yağmacılarından korunmak için kare planlı 6 metre yükseklikte bir sıra taş bir sıra ahşap hatıl kullanılarak inşaa edilen yapılardır.
Arı serenlerinde kullanılan malzeme, ahşap (tomruk, kütük, tahta, ardıç kabuğu) taştır. Dış örgüde kullanılan taşların içi küçük taşlarla doldurularak örgü sistemi oluşturulmaktadır. Gövde üzerinde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde ahşap bir platform yerleştirilip üzerine katran kütüklerinin içinin boşaltılmasıyla elde edilen kovanların birbiri üzerine gelecek biçimde petek dokusuyla ve çamurla birbirlerine tutturulması sonucu tonoz biçimlenişinin oluşturulması ve üzerinin ardıç kabuklarıyla ve tahtalarla örtülmesi sonucu biçimlendirme tamamlanmaktadır.